saknaden är stor

Det känns som om det var länge sen vi sa hej då till ticosarna på kärsögården. Jag ser fortfarande framför mig när vi säger hejdå till dem, all denna gråt. Jag har fortfarande känslan av att jag bara ska vara på besök hemma några dagar, sen möta upp alla igen i Falun. Jag fattar inte att dessa sex månader tillsammans är slut nu. Nu är det dags att börja på en ny etapp. Men hur ska det gå till? Jag vet inte vad jag vill. Nu börjar alla fråga en, vad ska du göra nu? Jag vet inte. Nu börjar paniken bli mer påtaglig. Vad ska jag göra med mitt liv? Nu tillhör jag inte längre någonting. Nu har jag gått och blivit grupplös.

Annars har det inte hänt så mycket med mig sen vi skiljdes åt. Har inte orkat ta tag i packningen ordentligt, den står inne på mitt rum. Känns som jag mest går runt i lägenheten. Mina föräldrar har åkt till landet så jag har fått klara mig själv. Det är rätt skönt att inte ha dem över sig hela tiden. Bara få tänka och göra det jag vill. Jag har hunnit med och träffat några kompisar och varit på konsert med min syster. I morgon ska jag träffa emma. Ska bli skönt, träffa någon som känner samma sak och som förstår en. Önskar alla också kunde vara där och vi kunde kramas, få tillbaka tryggheten!

Sen ska jag väl om några dagar ut till landet. Men jag är rädd att känna mig ensam där. Det är mörkt ute, det blir så mörkt snabbt här i stockholm, jag borde sova men det är så tomt och tyst i lägenheten. Ring mig gärna...

PUSS

If I could turn back time

"Come back, come back". Jag känner mig som en förtvivlad Rose när hon famlar efter Jack som sjunker till Atlantens botten i filmen Titanic. Det är så definitivt slut, som att något har dött. Jag kommer aldrig att glömma den där torsdagsnatten som Ivan har beskrivit, det var som om vi alla dog en smula inombords.

Det sägs ju att man inte vet vad man har förrän man har förlorat det, man jag visste redan då att jag hade världens bästa vänner. Det vi alla hade var unikt, vi sexton delade allt med varandra, glädje, sorg, skratt och gråt. Vi var som en liten sekt.

Jag vill inte se det som slutet på sagan, eller som uppvaknandet efter en dröm utan som början på något annat. Jag tror att vi alla ser på Världen lite annorlunda nu, uppskattar skilnaderna och inser att vi är mer lika än vad vi tror. Jag känner och hoppas att jag kan leva mer fördomsfritt, mindre ytligt och med andra värderingar. Anledningen till att jag åkte för sex månader sedan var till stor del att jag ville ha nya perspektiv på livet. Nu känner jag mig rik.


Bad på Kärsögården


tankar

Jag kom från min värld
du kom från din
med erfarenheter ej lika

Kom, visa mig din värld
Jag visar dig min
Vi skulle varandra berika


Jag ser från mitt håll
du ser från ditt
Vi ser ej saker lika


men ser vi på allt
från olika håll
Så blir vi oändligt rikaFoto: Karin


Ensam är stark, yea right!

Nu ligger jag på tåget efter en av de bästa och värsta dagarna i mitt liv. Jag känner mig ihålig men lycklig, alla dessa upplevelser vi har delat tillsammans har verkligen förändrat mitt liv. Idag stod jag där vid bussen, jag kände fortfarande inte mkt i den stunden, jag ville verkligen känna något men jag fattade inte. Sen kom det bara, jag fattade och Marcela var på väg att lämna mig. Det kändes verkligen som jag skulle slitas i två bitar. Jag kunde inte acceptera det men gjorde det ändå, jag grät. Andrey grät också precis som alla andra, vi grät tillsammans. Jag såg dem fara och kände mig faktiskt lycklig i den stunden, ni finns alla kvar. Det var bland de starkaste känslorna jag någonsin haft.

Vi kom till Centralstationen, där började ni försvinna en efter en. Våran skara blev mindre och mindre, det kändes inte lika hårt, jag vet att jag kommer se er svenskar snart. Jag såg hur ni kände och det gjorde mig lycklig, det låter hemskt men så var det. Ni betyder så mkt och att se att ni känner samma sak är så stort för mig. Tillslut var det bara jag, Emma och Frida kvar, jag såg dem förvinna bort när tåget började röra sig. Så var de borta och jag var själv kvar med bara mina minnen att trösta mig med. Jag satt ner och stirrade med tomma ögon, jag måste ha sett helt förstörd ut. Jag tänkte på allt som hänt och insåg hur begränsat mitt minne är, jag ville prata med någon men igen fanns. Jag behöver er, jag vill minnas och tillsammans kommer vi minnas mer. Jag älskar er! Puss puss

en timme...

jag orkar inte med det här längre. Käslorna går upp och ner hela tiden, från skratt till gråt. Vi har varit på kärsögården de sista dagarna tillsammans. Jag älskar verkligen gruppen! Alla är så underbara.

Vi hade avslutningscermoni vi skulle säga hur vi kände de sista timmarna. Det blev en gråtcirkel. Allt är så himla sorgligt. Vi har inte sovit i natt. Bara varit tillsammans alla i köket legat på madrasser i hög gråtit, skrattat, kittlat varandra, bara vara tillsammans en sista gång. Det känns så himla oevrkligt att om en timme lämnar ticosarna med den där helvetsbussen till arlanda flygplats, för att åka hem. Det kommer aldrig bli som vanligt igen, den här gruppen kommer nog aldrig mer vara tillsammans alla samlade. Hur ska vi klara oss utan varandra, jag vet inte vadjag ska ta mig till.

Nu ska vi gå och gråta!

LOVE YOU ALL!

sista dagen i falun

Då har vi kommit till sista dagen här i falun. I kväll kl 17.32 åker tåget från perrongen. Jag tror inte riktigt att jag har förstått att jag ska lämna falun och familjen...

Nu väntar bara de sista dagarna på kärsön sen är det dags att fara hem igen.

Små grodorna...

Bjuder på lite bilder från midsommarfirandet i Svärdsjö med gruppen och alla värdfamiljerna.

Blomsterprakt i blonda lockar


Ticos och svenskar njuter av sommarkvällen


Vackra folkdräkter


Majstången reses, sedan väntade dans


Frida, Andrey och jag


Vi hade tur med vädret


Jag och Ivan med kransar

Främby Udde

Ett sorgligt farväl till min och Veros arbetsplats Främby Udde.
Tack så mycket för lärorika veckor och trevlig personal.

Vero sista morgonen vi paddlade i kanoten till FrämbyOch så jag...


Vero jobbar i köket och skivar upp kött


Att diska kan också va' kul, ibland


Främby Udde


Från höger; jag, Marie och Ulf Backéus och Vero


Restaurangen


Uteserveringen

www.hallbarturism.com

Kolla in hemsidan ovan, resultatet av projektarbetet som jag (Anna), Frida, Karin, Jaime och Andrey drev under Sverigefasen. Här läser du en massa artiklar om temat för vårt utbyte som är hållbar turism. Du hittar många tips på ett mer ansvarsfullt resande som du som turist kan tänka på när du ger dig ut i Världen.

Tanken är att hemsidan ska leva kvar även efter utbytets slut, därför är alla gamla deltagare och ni i Östersundgruppen välkomna att bidra med material om så önskas.


Saker som sagts under utbytet...

Dios!
Va?
Ruuummpaaa
mmm which one?
Chancho Gordo
Jahaaa
Ojojooj!
Mueva Las nelfis
Que significa?
La Taberna
Let´s Fockus
Cri cri
Skoja min doja
Nästa hållplats Ericsson Cables
Arenan
Fika con Frida
Al chile mae?!
Of course my horse
Vaso de yoghurt
Truth or dare
Små grodorna, små grodorna...
Puss puss
Yeah right
Bilen går bra
Pura Vida!

Våra dagar tillsammans är räknade...

Nu är det inte långt tid kvar i detta underbara utbyte tillsammans. Snart kommer vi alla komma hem igen efter sex månaders tid. Det känns konstigt att tänka att om en vecka sover jag i min egna säng igen efter så lång tid. Den här gången är jag ensam, inte med sin parkamrat på besök. Vi kommer aldrig mer vara i denna gruppkonstelation igen, den grupp som blivit ens vardag och familj. De som man har gråtit, skrattat, levt och delat sitt liv med under så lång tid. Det kommer bli tomt, att inte träffa gruppen varje dag och umgås. Att bara vara tillsammans.

Flera utav oss har svårt att sova om nätterna. Svårt att varva ner. För det händer så mycket hela tiden. Så mycket som vi vill hinna med, så mycket att göra. Några har redan haft gråtattacker- de blödigaste Anna O, Helene och jag, om en kommer i gång börjar vi alla tre. Plötsligt känns den där klumpen i magen. Nu närmar sig det slut som jag inte vill tänka på eller kännas vid med stormsteg.

I morgon blir det midsommarfirande för andra gången i år. Vi gjorde ju ett eget firande i Puerto Jiménez på vår kulturdag så  ticosarna kan redan flera utav sångerna :) (känner i allafall till)  Alla familjerna ska till Svärdsjö och därefter hem till Andrey och Ivans familj i Källviken. 


Surströmmingskväll!

Idag hade vi en surströmmingskväll på Arenan.  Tanken var att vi skulle få en grundkurs i hur man äter surströmming både för svenskar och ticosar. Det går inte riktigt att beskriva stanken som var, men det var en upplevelse för oss alla och alla var väldigt positiva och alla smakade, sen fick vi fina diplom. Här kommer lite bilder...

Patrik och Pertti går igenom hur det går till...


Jag och Vero prövade fiskelyckan i Värmland...
Sommartider

Solen och värmen har letat sig till Falun och vi njuter i fulla drag. Det ljusnar allt mer och vattnet i Runn inbjuder till dopp i försommarkvällen. Hemma på Ljungvägen i Falun känner man doften av nyklippt gräs, grannens grill och syrénerna som markerar skolavslutningstider och härliga junidagar - ni vet sådär så att man känner att man väntar på något gott, svensk sommar, ledighet, sol och romantik. Tjusningen är att man vet att det ligger framför en, på så vis blir det en liten tröst nu när jag inser att de här sex månaderna av utbytet snart är tillända. Det är obegripligt vad tiden har gått fort!

Det känns som igår då vi låg på stranden i Puerto Jimenéz! Nu har vi knappt tre veckor kvar tillsammans och massor kvar att göra, vi ska arrangera en Costa Ricansk kulturdag, ha utbildningsdag nere i gruvan, finslipa på projektarbetena, fira midsommar - igen, och så fårstås bara njuta av varandras sällskap.

Tänkte bjuda på lite bilder från mittlägret och fram tills idag, bland annat från Falukalaset och så jag och Vero från våra semesterdagar med familjen i sommarstugan i Värmland. Håll till godo!
RSS 2.0